Módszerek

Módszerek

Egyéni terápia

Az egyéni terápiáknak több formája van. Ahhoz, hogy az Ön számára legmegfelelőbbet válasszuk ki, szükséges egy felmérő beszélgetés, más néven “első interjú”.

Az időpont-egyeztetést követően sor kerül az „első interjúra”. Ez 1-3 találkozásból áll, a találkozások 50 percesek. Ez idő alatt elmondhatja, hogy milyen problémában szeretne segítséget kérni, ezt kiegészítjük élettörténeti elemekkel. Az „első interjú” végén kerül sor a terápiás célkitűzés megfogalmazására, illetve annak tisztázására, hogy melyik terápiás forma a legmegfelelőbb az Ön problémája esetében. Szintén ekkor beszéljük át a terápia kereteit (találkozások gyakorisága, terápia várható hossza, fizetés, lemondás feltételei).

Az egyéni terápia formája lehet:

 • Tanácsadás (konzultáció)A tanácsadás célja valamely konkrét helyzet megértése, a tudatosság fokozása bizonyos döntéshelyzetekben, elakadásokban.  3-5 találkozás során az „itt és most”-ra fókuszálunk, nem mélyülünk el a régmúlt történéseiben.

  Például a következő helyzetekben lehet hasznos a pszichológiai tanácsadás: párkapcsolati döntések, gyermekvállalás, életszakaszok váltásakor, munkahely megválasztásakor,munkahely váltáskor.

 • Analitikusan orientált terápiaAmennyiben a probléma összetettebb, életének több területére kihat, visszatérő konfliktusok, nehézségei vannak, érdemes hosszabb távú, önismeretet is fejlesztő terápiát kezdenie. Ezek a terápiák általában heti 1-2 alkalommal zajlanak, és hosszabb távúak (több hónaptól néhány évig is tarthatnak), gyakran nyílt végűek, nem határozzuk meg előre a terápia végét.

  A terápia során a fókusz az érzéseken, azok kifejezésén, a múltbéli élmények megbeszélésén,  illetve magán a terápiás kapcsolaton van. Az önismeret mélyülésével tudatosabbá válik döntéseinek meghozatalában, kapcsolatai kielégítőbbé válnak, a bizalom elmélyül, életvitele javul, önállósága növekszik. Érettebb és hatékonyan működő személyiséggé válik.

 • Pszichológiai vizsgálat (pszichodiagnosztika)Az Ön által említett panaszok, illetve a felmérő beszélgetés során szükségessé válhat pszichés állapotának felmérése objektív módszerekkel (pszichológiai tesztekkel) is. Ezek a vizsgálatok segítenek abban, hogy a leghatékonyabb kezelési formát tudjuk kiválasztani. A pszichológiai kivizsgálás 1-3 alkalmat vehet igénybe. A tesztek felvételét követően szóbeli és írásos visszajelzést is adok Önnek, lehetőség van a kapott eredmények átbeszélésére.
 • Továbbirányítás, gyógyszeres terápiaBizonyos helyzetekben felmerülhet gyógyszeres terápia szükségessége is, ekkor pszichiáter szakorvos bevonása szükséges. Amennyiben az “első interjú” alapján jelenleg más kezelési forma tűnik elsődlegesnek, a lehetőségek felmérésében, továbbirányításban tudok segíteni.

Autogén tréning relaxáció

Számos különböző relaxációs technika létezik. Ezek alapvetően arra épülnek, hogy a testünkben lévő izmokat megtanuljuk tudatosan ellazítani. Azáltal, hogy a testünkben egy kellemes, ellazult állapot jön létre, egyfajta lelki feszültségcsökkenés is bekövetkezik. Az autogén tréning 10 alkalom során elsajátítható relaxációs technika. A terápia során elsajátított gyakorlatokat rendszeres otthoni gyakorlással lehet „automatikussá” tenni, a relaxációt „készséggé” alakítani.

Gyakran és hatékonyan alkalmazott eszköz önmagában, vagy egyéb terápiás formákkal ötvözve szorongásos panaszok esetén (pl. pánikbetegség, fóbiák), alvászavaroknál, pszichoszomatikus kórképeknél, illetve a mindennapi életben fellépő gyakori feszültség, stresszhelyzetek kezelésében.

A rendszeresen végzett relaxáció számos jótékony hatással bír:

 • erősödik az immunrendszer
 • javul a figyelmi kapacitás, koncentrációs készség
 • könnyebbé, nyugodtabbá válik az alvás
 • fejlődik az önismeretet, a saját testtel való kapcsolat